Fluke, wereldwijd marktleider in test- en meetapparatuur voor professioneel gebruik, werkt samen met een netwerk van distributeurs. Om de fysieke distributie naar deze distributeurs te optimaliseren, zocht Fluke een oplossing. Ad Valk, Supply Chain directeur van Fluke, en Pieter Nijman, directeur van ShipitSmarter, vertellen over de oplossing die hun samenwerking zou inluidden.
Hoe is de samenwerking tussen Fluke en ShipitSmarter ontstaan?
Valk: “Fluke had in 2004 slechts één vervoerder, die niet altijd de meest optimale keuze bood qua kosten en service. We wilden met meerdere vervoerders werken om de fysieke distributie verder te optimaliseren, met als eis één userinterface voor onze medewerkers in de distributiecentra. Tevens wilden we de keuze van de beste vervoerder per zending automatiseren. In gesprek met Pieter Nijman bleek dat het platform van ShipitSmarter aan onze wensen zou voldoen. Nu gebruiken onze 15 distributiecentra wereldwijd de ShipitSmarter-technologie.”
Het werkt het platform?
Nijman: “De klant bepaalt op basis van een aantal criteria waar de verzending van hun goederen aan moet voldoen. Voor iedere verzending genereert het platform de beste transporteur op basis van die regels. ShipitSmarter is een SaaS-oplossing, een onlinedienst dus, die onze klanten vanaf iedere locatie met een internetverbinding kunnen gebruiken. De Control-Tower stelt centraal het beleid, dat ieder distributiecentrum van Fluke vervolgens decentraal uitvoert. Het ERP-systeem van Fluke is aangesloten op ShipitSmarter, waardoor handmatig inboeken van zendingen allang verleden tijd is. Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat ShipitSmarter een ‘trusted platform’ is. Dat betekent dat wij er geen voordelen van ondervinden of onze klanten met de ene of met de andere transporteur zakendoet.”
Welke regels heeft Fluke voor de zendingen?
Valk: “Het eerste criterium is de kosten. We willen zo goedkoop mogelijk verzenden. Maar we hebben ook criteria op basis van kwaliteit gedefinieerd. Als in een bepaalde regio de goedkoopste distributeur niet volgens onze servicenormen levert, dan is dat een doorslaggevende reden om met een andere transporteur te werken.”
Zijn er naast kostenbesparingen nog andere voordelen van deze manier van werken?
Valk: “De vooraf ingecalculeerde kostenbesparingen waren binnen no time gerealiseerd. Daarnaast hebben we met track en trace op ieder moment inzichtelijk waar de zendingen zich bevinden. Door bovendien continu de processen te monitoren, verkrijgen we veel data. Met deze data kunnen we onze processen verder optimaliseren.”
Kunt u een voorbeeld geven van procesoptimalisatie met dergelijke gegenereerde data?
Valk: “Voorheen gebeurde wel dat meerdere pakketjes naar dezelfde klant gingen, maar apart verzonden werden vanaf verschillende afdelingen. Nu zorgt ShipitSmarter ervoor dat dergelijke zendingen aan elkaar gekoppeld worden en samen naar de klant gaan. Algemeen gesproken hebben verschillende processen een kortere doorlooptijd gekregen en zijn er minder mensuren voor nodig. Door onnodige transportbewegingen te elimineren, realiseren we onze milieudoelstellingen. Ook onnodige opslag elimineren we door direct waar mogelijk vanaf onze fabrieken wereldwijd te versturen naar onze afnemers.”
Welke rol speelt trade compliance bij logistieke processen?
Nijman: “In de internationale logistiek geldt een veelheid aan wet- en regelgeving. Naast nationale bepalingen, is er natuurlijk de Europese Unie die invloed heeft op de internationale business. Waar producten, begeleidende papieren en vergunningen aan moeten voldoen, werkt door tot in de distributie van goederen. Al die regels kunnen als extra functionaliteit in ShipitSmarter verwerkt worden: trading smarter. Het TradeitSmarter-platform draagt zo bij Fluke bij aan de noodzakelijke Trade Compliance- controle over de internationale logistieke processen.”